

25-26 OCTOBER 2012, HELSINKI, FINLAND

Venue: Finnish Institute of Occupational Health, Helsinki, Finland

Purpose of The purpose of this Meeting is to further promote and deepen the EU-US collaboration on

Workshop: nanosafety and to develop the CoRs and to bring them to a new level of activity.

DRAFT PROGRAMME, draft 28 June 2012

10.30

THUISUAY, ES OCTOBEL EU LE	Thursd	av. 25	October	· 2012
----------------------------	---------------	--------	---------	--------

	Thursday, 25 October 2012
8.30	Registration/arrival to FIOH
Room:	Main Lecture Room
Chairs:	Kai Savolainen (EU), and to be announced (US)
Rapporteurs:	Rapporteurs for the plenaries: Lea Pylkkänen and to be announced Technical coordinator for the proceedings: Elina Juntunen (FIOH)
PLENARY:	WELCOME REMARKS
9.00	Words of Welcome Harri Vainio, Finnish Institute of Occupational Health (10 min)
9.10	Purpose and goals of the 2012 Workshop Herbert von Bose, European Commission (10 min)
9.20	Greetings from the previous Workshop Sally Tinkle, NNCO, USA (10 min)
PLENARY (I):	BACKGROUND FOR 1ST DAY CORS
9.30	Plenary presentation 1: Emerging issues of nanosciences <i>Kenneth Dawson, CBNI/UCD, Ireland, EU</i> (20 min speech + 10 min discussion)
10.00	Plenary presentation 2: Research priorities on safe nanotechnologies <i>To be announced</i> (20 min speech + 10 min discussion)

PLENARY (II): EU AND US RESEARCH STRATEGIES AND IMPACT OF RESEARCH 11.00 Plenary presentation 3: European research strategies on nanotechnologies Kai Savolainen, Finnish Institute of Occupational Health, Finland (EU) (15 min) 11.15 Plenary presentation 4: **US research strategies on nanotechnologies** (overview) Speaker to be announced, USA (15 min)

Break (Coffee/tea) (30 min)

	Diodaccionii quodiidiid			
12.00	Lunch break (salad buffet) (1 h)			
GROUPS:	BREAK OUT SESSIONS/WOR	K GROUPS		
13.00	CoR-4: Risks assessment	CoR-2: Ecotoxicity Testing and Extrapolation towards QSARs, with Material Characterization	CoR-3: Predictive Modeling for Health, with Material Characterization	
Room:				
Chairs:	Derk Brouwer, TNO, the Netherlands (EU; and Mark Wiesner, Duke University, USA	Henrietta Selk, Denmark (EU); and Steve Klaine, Clemson University Institute of Environmental Toxicology, US	Bengt Fadeel, Karolinska Instutet, Sweden (EU); and Yoram Cohen, UCLA, US	
Rapporteurs:	<mark>??</mark> (US)	?? (EU)	?? (US)	
13.00	CoR Vision statement by EU chair (10 min)	CoR Vision statement by US chair (10 min)	CoR Vision statement by EU chair (10 min)	
13.10	US presentation (15 min) Speaker to be proposed	EU presentation (15 min) Speaker to be proposed	US presentation (15 min) Speaker to be proposed	
13.25	EU presentation (15 min) - Speaker to be proposed	US presentation (15 min) Speaker to be proposed	EU presentation (15 min) Speaker to be proposed	
13.40	Discussion (1 h) Discussion (1 h)			
14.40	Summary/conclusions (20 min)	Summary/conclusions (20 min)	Summary/conclusions (20 min)	
15.00	Break (coffee/tea and xx) (30 min)			
15.30	Finalizing workshop reports (30 min); chairs, rapporteurs and the work group			
PLENARY (III):	REPORTS			
16.00	Workshop report CoR-4 (20 min report by US chair + 10 min discussion)			
16.30	Workshop report CoR-2 (20 min report by EU chair + 10 min discussion)			
17.00	Workshop report CoR-3 (20 mir	Workshop report CoR-3 (20 min report by US chair + 10 min discussion)		
17.30	End of 1st Workshop day			
18.00/19.00	Get together/ social event (sp	onsored by the US Embassy in He	elsinki - to be confirmed)	

11.30

Discussion/ questions - comments

Friday,	, 26	Octo	ber	201	2
---------	------	------	-----	-----	---

	Triday	, 20 0010001 2012		
8.30	Registration/doors open			
Room:	Main Lecture Room	Main Lecture Room		
Chairs:	Kenneth Dawson, EU and to be	announced, USA		
Rapporteurs:	• •	ea Pylkkänen and to be announce oceedings: Elina Juntunen (FIOH)	ed	
PLENARY (IV):	BACKGROUND FOR THE 2ND	DAY CORS		
9.00	- · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	ements for reliable exposure ass nin speech and 10 min discussion)		
9.30	Plenary presentation 6: Risk assessment and management of ENM Speaker to be announced, USA (20 min speech and 10 min discussion)			
10.00	Break (Coffee/tea; change of se	ssion rooms) (30 min)		
GROUPS:	BREAK OUT SESSIONS/WOR	K GROUPS		
10:30	CoR-1: Exposure through the Life Cycle, with Material Characterization	CoR-5 Databases and ontologies	CoR-6: Risk management – risk control	
Room:				
Chairs:	Thomas Kulbusch, Germany (EU); and Richard Canady, ILSI Research Foundation, US	Hubert Rauscher from the JRC-IHCP (EU); and Nathan Baker, US	Tom Von Teunenbroek, TNO, the Netherlands, (EU); and Larry Gibbs, Stanford, US	
Rapporteurs:	<mark>??</mark> (EU)	?? (US)	?? (EU)	
10.30	CoR Vision statement by US chair (10 min)	CoR Vision statement by EU chair (10 min)	CoR Vision statement by US chair (10 min)	
10.40	EU presentation (15 min) Speaker to be proposed	US presentation (15 min) Speaker to be proposed	EU presentation (15 min) Speaker to be proposed	
10.55	US presentation (15 min) Speaker to be proposed	EU presentation (15 min) Speaker to be proposed	US presentation (15 min) Speaker to be proposed	
11.10	Discussion (1 h)	Discussion (1 h)	Discussion (1 h)	
12.10	Summary/conclusions (20 min)	Summary/conclusions (20 min)	Summary/conclusions (20 min)	
12.30	Lunch break (salad buffet) (1 h)	I	I	
13.30	Finalizing workshop reports (30	min); chairs, rapporteurs and the	work group	

PLENARY (V):	REPORTS
14.00	Workshop report CoR-1 (20 min report by EU chair + 10 min discussion)
14.30	Workshop report CoR-5 (20 min report by US chair + 10 min discussion)
15.00	Workshop report CoR-6 (20 min report by EU chair + 10 min discussion)
PLENARY (VI):	CONCLUSIONS AND CLOSING
15.30	Conclusions, and the next steps and ways forward Sally Tinkle, NNCO, US and Georgios Katalagarianakis, EC, EU (30 min)
16.00	Closing the Meeting Speaker to be announced, US (10 min)
16.10	End of the Workshop meeting





